Solar Power World editors pick the Top Products of 2021

Hoewel niet helemaal terug naar de tijd van ‘vóór COVID’, voelde het afgelopen jaar als een terugkeer naar de normale activiteit van zonne-installaties. Projecten gaan nog steeds door, nu met extra focus op productverbeteringen die leiden tot meer toegankelijkheid op afstand en minder uitvaltijd. Er wordt ook meer aandacht besteed aan energieopslag voor stroomonafhankelijkheid, waardoor een markt wordt versneld die al op de rand van de reguliere acceptatie staat.

Er werden in 2021 stilletjes veel nieuwe productaankondigingen gedaan, bij gebrek aan de fanfare die vaak wordt geassocieerd met het lanceren van nieuwe producten op beurzen en conferenties. Zonne-energie Wereld redacteuren hielden alles bij en kozen onze favoriete nieuwe producten voor de Amerikaanse markt van het afgelopen jaar. We zijn enthousiast en staan ​​te popelen om producten persoonlijk te zien op beurzen in 2022, en hier is een verzameling van wat we snel zullen bekijken.

Dit zijn slechts enkele van onze favorieten, dus bezoek zeker onze online database voor een nog uitgebreidere lijst van de topproducten van 2021.


Op de grond gemonteerde zonne-energie gaat low-profile

Zoals te zien in Aerocompact’s Compacte grond

Op de grond gemonteerde zonnepanelen hebben van oudsher een rekconstructie gebruikt die zonnepanelen enkele meters of hoger van de grond tilt. Het is een beproefde methode voor het installeren van zonne-energie, maar om een ​​aantal redenen – zoals bestemmingsplannen, materiaalkosten of zelfs buren die zonne-energie afkeuren – kunnen klanten besluiten dat ze liever rekken met een lager profiel prefereren. Als het dak niet mogelijk is, zijn er kleinere opties voor zonnerekken voor de grond die vergelijkbaar zijn met die van platte daksystemen.

De Oostenrijkse fabrikant van zonneconstructies Aerocompact heeft CompactGround ontwikkeld, een onopvallende stellingoplossing. Op zijn hoogste punt heeft CompactGround een opening van 40 cm tussen het paneel en de grond. Die gecondenseerde voetafdruk en lager profiel biedt ook het voordeel van verminderde blootstelling aan de wind. In het midden van supply chain-problemen voor de industrie, biedt Aerocompact een stellingoplossing met lagere verzend- en materiaalkosten. Het bedrijf beweert dat er tot 1 MW CompactGround-stellingen in een enkele vrachtwagen passen.

Het systeem kan zowel op het zuiden als op het oosten of westen worden geïnstalleerd. Het wordt aan de grond bevestigd met behulp van ballastblokken of grondschroeven en vereist geen zware machines voor installatie. Dankzij de flexibele voet van CompactGround kan hij zich aanpassen aan oneffen grondoppervlakken. Aerocompact heeft CompactGround ontworpen om snel te kunnen worden ingezet, met slechts drie primaire componenten die het ideaal maken voor tijdelijke installatiescenario’s. Het werkt voor kilowatt-sized en grootschaligere buildouts, en belooft een hogere output in dezelfde voetafdruk van een traditioneel zonne-grondgemonteerd project.


Dankzij verbeteringen aan micro-omvormers kan zonne-energie overdag back-up bieden zonder batterij

Zoals te zien in Enphase’s IQ8

Klanten van zonne-energie denken vaak dat alleen het installeren van een systeem op het dak voldoende is om back-upstroom te leveren als het elektriciteitsnet uitvalt. Meestal is dat niet waar zonder een batterij die aan het systeem is gekoppeld. Maar dankzij een doorbraak van micro-omvormers kunnen zonne-energieprojecten zonder batterijen in feite back-upstroom leveren als het elektriciteitsnet uitvalt – in ieder geval overdag.

“Voor het eerst kun je alle zonne-energie gebruiken die je maakt, wat eerlijk gezegd is wat de meeste mensen denken dat zonne-energie al doet”, zegt Robert Pierce, senior directeur productcommunicatie en content bij Enphase.

De langverwachte IQ8-micro-omvormer van Enphase werd in december 2020 verzonden. De omvormer gebruikt chiptechnologie om huizen te eilanden tijdens stroomuitval overdag, hoewel ze moeten worden gekoppeld aan een Enphase-systeemcontroller om die functie uit te voeren.

Klanten kunnen ervoor kiezen om later opslagruimte toe te voegen om de elektriciteit in huis op peil te houden, zelfs als de zon niet schijnt. Het Enphase Energy System met IQ8 is verkrijgbaar in vier verschillende configuraties: alleen zonne-energie, Sunlight-back-up zonder batterij, Home Essentials-back-up met een kleine batterij en volledige energieonafhankelijkheid met een grote batterij. Pierce zei dat dit bouwsteenaspect helpt om opslag beschikbaar te maken voor meer mensen, ongeacht hun behoefte aan back-upstroom en budget.

“Tot IQ8 was het een uitdaging om de verwachtingen van de klant met betrekking tot batterijontwerp en groottebeperkingen goed te managen en om verschillende opties uit te leggen”, zegt Aimee Carpenter, CEO van installatiebedrijven Solterra Solar en Good Energy Solar, in een persbericht. “Door een klant in staat te stellen te beginnen met Enphase-batterijen van elk formaat en in de loop van de tijd te groeien, wordt batterijback-up met zonne-energie een mogelijkheid voor veel meer van onze klanten.”


Gecentraliseerde stringomvormeroplossingen verhogen de uptime voor grootschalige projecten

Zoals te zien in Fimer’s PVS-260/PVS-300

Installateurs van zonne-energie op nutsschaal moesten in het verleden kiezen tussen twee zeer verschillende omvormerarchitecturen: de monolithische centrale omvormer of de verspreide stringomvormer. Nu hebben ze het beste van twee werelden met gecentraliseerde stringomvormer-skids.

Fimer richt al zijn middelen op nutsschaal op de binnenkort uit te brengen modulaire PVS-260/PVS-300-inverterskid voor gecentraliseerde projecten. De units zijn gemaakt van veel stringomvormers, maar zijn voorgemonteerd en getest in de fabriek en vervolgens naar de locatie gehesen zoals een centrale omvormer zou zijn. Het bedrijf zei dat deze flexibele units de integratie van opslag ook eenvoudig maken.

“Omdat de nutssector naar verwachting de komende jaren aanzienlijk zal groeien, wilden we een oplossing bieden die de ROI maximaliseert op zowel conventionele systeemarchitecturen als alle andere opkomende systeemarrangementen, inclusief opslag, met behoud van de essentiële waarden van modulariteit”, aldus Maren Schmidt. , directeur van de nutssector van Fimer, in een persbericht.

String-omvormers hebben vaak de voorkeur boven centrales vanwege hun modulaire aard en bruikbaarheid. Als er één uitvalt, mist het project slechts een klein deel van de stroomproductie in plaats van een groot deel. Bovendien is het veel gemakkelijker om kleine stringomvormers te onderhouden of te verwisselen dan grote centrales, waarvoor geschoolde technici nodig zijn om ze te repareren.

Marco Trova, senior global productmanager van Fimer, zei dat deze focus op stringomvormers Fimer in staat zal stellen flexibeler te zijn bij het aanpassen aan nieuwe projectspanningen en -technologieën. De fabrikant hoeft niet langer verouderde onderdelen op voorraad te houden om grote centrale units te onderhouden – in plaats daarvan kunnen ze de stringomvormer zo nodig bijwerken en relatief eenvoudig hele units verzenden wanneer de technologie verandert.

Het bedrijf verwacht dat de eerste installatie in de VS in het derde kwartaal van 2022 zal plaatsvinden.


Vroegtijdige detectiemethoden verminderen het risico op thermisch weglopen van lithiumbatterijen

Zoals gezien in Siemens FDA241 lithium-ion rookgasdetector

De kans dat een lithiumbatterij thermisch wegloopt – een stijging van de bedrijfstemperatuur die kan leiden tot kortsluiting en brand – is zeer zeldzaam, vooral wanneer energieopslagsystemen worden beoordeeld en geïnstalleerd volgens UL- en NFPA-normen. Maar er gebeuren af ​​en toe ongelukken, en de beste manier om een ​​batterijgerelateerde brand te voorkomen, is door thermal runaway te detecteren voordat het uit de hand loopt.

Het moeilijke deel is eigenlijk het herkennen van thermische wegloop voordat het gebeurt. Traditionele branddetectie- en blussystemen (rookmelders, sprinklers) hebben de aanwezigheid van rook nodig om in actie te komen, maar rook in een lithiumbatterij-installatie betekent dat thermische uitschakeling al is begonnen. Vlak voordat er rook verschijnt, begint een lithiumbatterij gas af te geven naarmate deze verslechtert. Het detecteren van dat uitlaatgas en het onderscheiden van stof, rook en andere deeltjes in de lucht, is van het grootste belang in een batterijbeveiligingsapparaat, vooral wanneer wordt geprobeerd valse alarmen en uitvaltijd bij grotere energieopslaglocaties te voorkomen.

De aanzuigende rookmelder van Siemens FDA241 kan dat allemaal en meer aan door blauwe en rode golflengten te gebruiken om rookgasdeeltjes te detecteren die in vroege stadia van batterijstoring en oververhitting worden geproduceerd. Dankzij de dubbele golflengten kan het apparaat stof, stoom, rook en afgasdeeltjes onderscheiden, wat aangeeft dat het apparaat overeenkomstig het probleem moet reageren. Voor locaties met hoge stofconcentraties in de lucht, gebruikt de FDA241 luchtfilters en een “zuiveringsfunctie” om stofdeeltjes terug te blazen en de unit schoon en gericht te houden op detectie van rookgas. Thermal runaway is misschien zeldzaam, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.


Grote watt bereikt daken van woningen

Zoals gezien in Solaria’s PowerXT 430R-PL

Watt-classificaties op zonnepanelen gaan snel omhoog, dankzij technologische vooruitgang en verbeterde productie. Modules hebben al een tijdje meer dan 400 W in toepassingen op utiliteitsschaal, voornamelijk als gevolg van grotere wafels, grotere paneelafmetingen en bonus bifaciale voordelen. Helaas kunnen modules die worden gebruikt in residentiële dakprojecten niet profiteren van deze drie verbeteringen als de markt zich wil houden aan producten die door één persoon op een steil dak kunnen worden geïnstalleerd.

Maar sommige modulefabrikanten vinden een andere manier om het vermogen te vergroten. Solaria heeft zich niet tot grotere wafels gewend voor zijn nieuwe PowerXT 430R-PL-reeks modules. In plaats daarvan gaat Solaria door met het perfectioneren van de shingling-methode voor de productie van modules, door vijfde-cut cellen over elkaar heen te leggen in horizontale stroken voor een maximaal vermogen. De shingled-cellen en geleidende lijm in plaats van rails zorgen ervoor dat PowerXT-modules meer onbelemmerd silicium in hun frames passen, wat het vermogen en de efficiëntie verhoogt. PowerXT 430R-PL wordt geleverd met 430 W en 20,4% efficiëntie, in een iets groter dan traditionele 60-cels paneelvoetafdruk.

Andere bedrijven hebben, hetzij door middel van shingling of een soortgelijk proces genaamd betegeling, onlangs ook modules van meer dan 400 W uitgebracht voor de DG-markt, waaronder JinkoSolar (415 W), LG (405 W) en REC (405 W). Krachtigere modules die nog steeds op een ladder kunnen worden gedragen en door één persoon op een dak kunnen worden gemonteerd, is een aanwinst voor zowel het installatiebedrijf als de klant. Het bedrijf voltooit projecten met een hogere rating met minder installateurs op het dak, en klanten krijgen meer waar voor hun geld.


Reiniging van zonnepanelen bereikt nieuwe hoogten

Zoals te zien in SunBrush’s SunBrush Mobil Lift

Als een zonnepaneel buiten wordt geïnstalleerd (en wanneer niet), zal het ongetwijfeld puin ophopen. Alles van stof tot vogelpoep kan een zonnepaneel bedekken en leiden tot minder output en een ontevreden systeemeigenaar. Het reinigen van zonnepanelen is op grondniveau benaderbaar, maar het stof wegspoelen op een dak of carport is een hele andere uitdaging.

Wanneer een slang of regenwater niet voldoende is om zonnepanelen op moeilijk bereikbare plaatsen schoon te houden, is er de Mobil Lift van SunBrush. De Duitse leverancier van zonne-PV-reinigingssystemen betrad begin 2021 de Amerikaanse markt en bracht een reeks accessoires met roterende borstels die speciaal zijn gebouwd voor het reinigen van zonnepanelen. Deze borstels worden gemonteerd op veelvoorkomende machines die op bouwplaatsen te vinden zijn.

Het model Lift wordt aan de onderkant van het platform gemonteerd op een hydraulische bakwagen of een kraan met een mensenplatform. De persoon die het platform bestuurt, heeft ook controle over de roterende borstel van Lift en kan de robot telescopisch langs paneelrijen leiden die op hoogte zijn geïnstalleerd met slechts een joystick. Borstels hebben een ingebouwde watersproeier en kunnen stof, vervuiling, sneeuw, mos en algenbloei van het oppervlak van zonnepanelen verwijderen. Ze worden standaard geleverd met het gepatenteerde “WashTronic” vlottersysteem van het bedrijf dat gepaard gaat met een waarschuwingssysteem om de juiste druk op de panelen te garanderen. Met Lift komen borstels in 14-inch. diameters en lengtes van 6 tot 10 ft.


Comments are closed.