King of Queen: Julian Saul

Een allergie voor rayon en katoenen tapijten werd verwerkt in de Hall of Fame-carrière.

Hoe Queen Carpet werd gepositioneerd in de aanloop naar 1986…

“Het bedrijf werd opgericht als Queen Tufting als fabrikant van spreidkleden en vloerkleden op kamerformaat. See the article : Daltile introduces new slab lines. Toen ik in 1963 uit Georgia Tech kwam, deden we 1,8 miljoen dollar per jaar, waarvan 80% in katoenen tapijten naar Montgomery Ward ging.

We kwamen in 1969 in de tapijthandel terecht. De reden dat we in de tapijthandel kwamen, was omdat ik allergisch was voor de rayon- en katoenen tapijten. ik was ellendig; als ik in de fabriek liep, begon ik te niezen en zo. Nylon is niet allergeen.

Ik krijg er krediet voor, maar mijn vader financierde het bedrijf met belastingvrije gemeentelijke obligaties. Gerald Embree was destijds CFO en speelde daar ook een belangrijke rol in. Tijdens de Jimmy Carter-jaren betaalden mensen 20% en 21%; het meeste dat we ooit betaalden was 8,75% voor die obligaties. We hadden overal ruzie over, maar uiteindelijk waren we het eens en kwam alles goed.

Oorspronkelijk verkochten we tapijt via distributeurs, maar toen begonnen we direct te verkopen, eerst in het zuidoosten. Styling is wat ons scheidde. We hebben echt hits gehad. We waren gewoon afgestemd op de markt.”

Vertel me over het assortiment.

Queen stond altijd bekend om haar goede producten. In 1976 besloten we om onze eigen draai- en warmte-instelling in te voeren en ook een kleurstofassortiment. We kwamen uit met een stijl genaamd Prime Time; het maakte ons bedrijf. We hadden er vijf versies van. Het bracht ons bedrijf van $ 29 miljoen naar $ 69 miljoen in een jaar, naar $ 99 miljoen het volgende jaar en vervolgens naar $ 129 miljoen het volgende jaar. Het heeft ons echt op weg geholpen.

Wat was er bijzonder aan?

Wel, ironisch genoeg zei de garenverkoper, Bob Moore, die voor Chevron verkocht: “Ik zal je een garenmonster geven.” Het was verschrikkelijk. Hij stuurde nog een monster en het had de bulkkenmerken van een type 6,6 nylon, maar het kleurde als een type 6, en de waarde was ongelooflijk.

Waar behoorde Queen tot de ongeveer 300 tapijtfabrieken?

Prime Time bracht ons zelfs naar de top 20. Ik bedoel, we zouden 200.000 meter van een kleur verven. Die kleurstofreeks is nooit gestopt. Het was fenomenaal. Het leek bijna op vervalsing. Ik zou de rollen persoonlijk toewijzen. Ik zou zeggen: “Deze krijgt dit en die krijgt dat.” In 1986 kookten we redelijk goed. Toen sloeg Stainmaster echt toe.

Wat deed Stainmaster voor Queen?

Queen was een van de vier molens die werden geselecteerd voor Stainmaster en het heeft ons echt op weg geholpen. Het was fenomenaal. Het verhoogde ons gewoon. Mensen die niet willen kijken, zijn ineens geïnteresseerd in al onze producten.

Waarom denk je dat je als een van de vier bent geselecteerd?

Allereerst ging de verkoper, Bob Huie, met mij mee naar Georgia Tech. DuPont zou ons niet verkopen. We waren te klein en ik kwam hem op een dag tegen in het Oakwood Café en hij zei: “Waarom doen we geen zaken?” We zijn de week erna begonnen.

Bent u president van het bedrijf in 1986?

Nee, ik was vice-president die verantwoordelijk was voor productontwikkeling; de reden waarom is omdat wanneer effectenmakelaars of wie dan ook belt, ze altijd naar de president van het bedrijf vragen. Mijn vader zei: “Waarom wordt u geen president en ik voorzitter?” Ik zei: “Nee, ik wil geen president worden.” Ik werd pas kort voor zijn dood president.

Beste beslissing die je bij Queen hebt genomen?

Verticaal gaan en ons eigen garen maken. We bouwden de fabriek en we brachten het garen naar de ene deur en de vloerbedekking naar de volgende in plaats van het overal te slepen. Wij waren naar mijn mening veruit de goedkoopste producent. De op één na beste beslissing was het kopen van Tuftex. Tuftex was verreweg de belangrijkste tapijtfabriek aan de westkust. Het verhoogde ons.

Vandaag spreekt Engineered Floors over grondstoffen die de ene deur in gaan en tapijt die de andere deur uitgaat.

Wij deden het al lang voordat zij het deden. We waren ook de eerste molen die 24 uur per dag, zeven dagen per week draaide. We zijn nooit gestopt. Ik heb dat van DuPont gekopieerd. Ze konden niet afsluiten omdat ze type 6,6 draaiden. De enige keer dat we ooit zijn gesloten – kerstavond, eerste kerstdag, Thanksgiving en de week van 4 juli.

Nadat Stainmaster op het toneel verscheen, wat was de eerste verandering van zee?

Nationale reclame. Zij waren de enigen. Niemand anders deed het, tot op de dag van vandaag. Het bracht de tapijtindustrie naar een ander niveau.

Wat had de industrie de afgelopen 35 jaar beter kunnen doen?

Maak geen basisklasse. Basiscijfer is naar mijn mening het ergste dat ons ooit is overkomen. De mensen die in appartementen woonden, hadden een lagere rang. Toen ze hun intrek namen, hoorde ik ze gewoon zeggen: “Ik wil geen tapijt.” Maar het ergste van alles was in Atlanta, Houston, Dallas, Zuid-Californië – deze aannemers hadden geen geld meer voor het huis en ze brachten de goedkoopste vloerbedekking aan die ze konden krijgen. Het zou een basisklasse zijn, en de mensen hebben het voor een jaar of twee. Ze willen geen tapijt meer. Het was iets verschrikkelijks.

Het enige wat je anders zou doen als ik de klok terugdraaide.

Ik zou Karastan hebben gekocht. We hadden Karastan gekocht. Mohawk kwam binnen, buiten medeweten van de voorzitter van Karastan, met wie ik de dag ervoor in Boston was geweest. We hadden een prijs afgesproken over Karastan. Hij belde me de volgende dag terug en zei: “Ons bestuur heeft vergaderd en ze gaan het openstellen voor biedingen.” Mohawk heeft veel meer geboden dan wij. Ik kon het evenaren voor een dollar meer, en ik wees het af. Dat weten niet veel mensen.

Waarom fuseerde je met Shaw?

Tegen de tijd dat ik 65 zou zijn geworden, zou mijn zoon Matthew nog maar 25 zijn. Ik heb net besloten dat het niet eerlijk is tegenover hem om een ​​bedrijf van 800 miljoen dollar aan hem op te leggen, en ik had iemand anders het moeten laten runnen. Mijn zus was ook aandeelhouder, en ik belde haar en we kwamen er uit.

Het eerste dat in je opkomt bij het volgende…

  • Bob Shaw, voorheen bij Shaw Industries en nu Engineered Floors-Friend. We groeiden op in dezelfde buurt. Hij is negen jaar ouder dan ik, maar hij zal je verhalen vertellen dat ik zijn voetbalhelm droeg. Het is waar. Mijn buurman en ik waren de mascottes van het voetbalteam. We hebben samen softbal gespeeld en veel gesport. We zijn voor altijd vrienden geweest.
  • Gene Barwick – Een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan… Hij heeft me laten weten dat hij graag naar onze fabriek wil komen – dit is nadat hij voor de tweede keer vrijkwam. Hij kwam daar en we liepen door de fabriek. Ik zou zeggen dat 30% van de mensen in die fabriek eerder voor hem had gewerkt. Hij was tot het uiterste gekleed, een pak met dubbele rij knopen. Ze kwamen naar hem toe en omhelsden hem en kusten hem. Daar kreeg ik tranen van in de ogen, en de volgende dag schreef hij me het leukste briefje over hoeveel hij ervan genoot. Hij was verantwoordelijk voor ons allemaal. Hij is degene die de tapijthandel echt op gang heeft gebracht.
  • Jeff Lorberbaum, Mohawk – Een vriend en een geweldige operator.
  • Joel Cohen, Queen Carpet – Joel speelde een grote rol in de ontwikkeling van Queen. Hij verkocht verspreide tapijten. Ik heb hem gevraagd bij ons te komen werken. Hij deed het niet. Toen, ongeveer vier of vijf jaar later, kwam hij en hij heeft ons echt geholpen. Wat een karakter was hij. Vandaag heb ik niemand aan de telefoon behalve Sandy [Mishkin], maar als ik aan iemand probeer te denken, heb ik Joel niet meer. Hij werd het meest genoemd om een ​​paar redenen: hij at het meest, hij praatte het meest.
  • Jack Riley, Karastan — Een geweldige vriend.
  • Walter Guinan, Karastan en hoofd van CRI – Hij deed wonderen voor de tapijtindustrie; een geweldige kerel, de aardigste, de beste.
  • Peter Spirer, Horizon – Echt een geweldige kerel, een goede vriend en een geweldige marketingman.
  • Al Wahnon, Vloerbedekking Nieuws—Night of 100 Stars in New York, hij kende al die acteurs. Hij wist wie ze waren. Hij en Anita gingen rond en namen foto’s en kregen handtekeningen van iedereen daar: Cecily Tyson, Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Gina Lollobrigida … de lijst gaat maar door.

Verhalen vertellen: Julian Saul deelt verhalen die je misschien nog nooit hebt gehoord

Hoe Queen fuseerde met Shaw…

Bob [Shaw] belde me drie jaar eerder [we eventually merged] en zei: ‘Ik ga de detailhandel in. We moeten fuseren.” Ik zei: ‘Bob, als vriend hoop ik dat je het niet doet. Als commettor hoop ik dat u het doet. Het is niet goed. Je moet het niet doen.”

Dat gaat drie jaar zo. Toen belde hij me en zei: “Kijk, we stappen uit de detailhandel.” Toen begon het gesprek.

Was ik in het begin ontvankelijk? Ja, toen hij me vertelde wat hij me zou geven. Maar het gesprek op vrijdag was niet hetzelfde als op maandag. Hij zei dat het een telefoongesprek was, en toen begonnen we er echt over te praten. Het duurde ongeveer 10 dagen.

Hoe hij aan de wieg kwam van Barnsley Resort…

Ik kwam naar Barnsley om te golfen, en ik zit in een bar en deze dame komt naar me toe en vraagt: “Ken je Julius Shaw?” Ik zei: “Ken ik hem? Zijn kantoor is naast het mijne.” Ze zei: “Nou, ik heb jaren voor Shaw gewerkt.”

Ze belt me ​​twee weken later op mijn kantoor. “De prins [Hubertus Fugger of Bavaria] gaat verkopen [Barnsley] en hij wil dat je het koopt.’ Ik wilde geen resorts, maar toen ontmoetten we de prins en zijn vrouw en kochten we het. Ik had een partner, Mike Meadows. Toen heb ik hem uitgekocht. Hij was slim.

Poets met een toekomstige zwaargewicht kampioen…

Eind jaren tachtig was ik op bezoek bij Rite Rug in Columbus, Ohio. Mijn gastheer vroeg me om naar het magazijn te komen. “Ik wil dat je de volgende kampioen zwaargewicht ontmoet”, zei hij. Er was een enorme kerel aan het werk in het magazijn. Ik denk, echt niet. Hij moet 250 pond hebben gewogen en iemand zal hem in vorm moeten krijgen. Het was Buster Douglas, die Mike Tyson zou uitschakelen om het zwaargewicht kampioenschap in 1990 te winnen.

De jongen heeft spel…

Bob Shaw en Julian hadden een beetje rivaliteit op de golfbaan. Toen hem werd verteld dat Shaw erkende dat “Julian vandaag waarschijnlijk de betere golfer is”, antwoordde Julian: “Hij kon me niet verslaan op zijn beste dag. Hij versloeg me één keer in het clubkampioenschap. Ik besloot dat hij me nooit meer zou slaan. En dat heeft hij nooit gedaan.”

Hans Lutjens…

Het grootste personage ooit in de tapijtindustrie, zonder uitzondering. Hij had Chamblee Carpet Mills in Cartersville, Georgia. Hij start dit bedrijf genaamd Tahlequah Mills. Hij wordt op een avond dronken en legt het tapijt ondersteboven en lamineert de rug tegen het gezicht. Joël [Cohen] zei: “Hans, was je dronken?” Hij zei: “Je denkt toch niet dat ik dat zou doen als ik nuchter was?”

Bob Sjaa…

We speelden vroeger met de bal en hij was onze snelle softbalspeler. Op een nacht vertelde zijn vrouw, Anna Sue, hem dat hij er niet uit mocht. Ze hadden kinderen en hij moest die nacht om de een of andere reden thuisblijven. Hij klom uit het slaapkamerraam.

Heinz Gruber…

Een andere persoon die Queen echt heeft geholpen, was Heinz Gruber, de technische persoon van Kusters. Nadat we die verfmachine bij hem hadden besteld, kwam hij me elke dag opzoeken en zei: “Je moet dit doen, je moet dat doen.” Hij leerde me eigenlijk hoe je tapijt moet verven. Hij stond erop dat we een printer zouden plaatsen in lijn met onze tankmachine en continu verven, en dat is wat Queen aan het werk zette. Dat maakte Prime Time zo speciaal dat niemand het kon dupliceren.

Nate Lipson…

Nate had Venture Carpets in Calhoun. Op een gegeven moment ging het niet zo goed met ze, dus belde mijn vader hem en zei: “Nate, als je iets nodig hebt, zoals geld, vraag het dan gewoon.” Hij zei: “Harry, laat me je iets vertellen: mijn vrouw heeft al deze Monets en andere schilderijen gekocht en ze zijn een absoluut fortuin waard.”

Shaheen Shaheen

Tom Pappas regelt een diner met Shaheen, Ted Haserjian (Carpeteria) en Zsa Zsa Gabor. Ze gaan eten en Zsa Zsa heeft deze laag uitgesneden jurk aan. Shaheen zegt tegen Zsa Zsa: ‘Ik heb vliegtuigen. Ik heb dit, ik heb dat.” Zsa Zsa wendt zich tot Piera en zegt: “Lieveling, als je al dit geld hebt, waarom doe je jezelf dan niet iets aan?” Piera antwoordde kalm: ‘Zsa Zsa, ik heb één man gehad. Hoeveel heb je er gehad?”

Carl Bouckaert…

Hij nodigt ons uit bij hem thuis om de verkiezingen te zien terugkeren in het jaar waarin Reagan of Bush actief was. Hij wordt gebeld terwijl we aan het eten zijn en de persoon zegt: “Iemand steelt tapijt van de fabriek en ze leggen de rollen op het dak.” Hij rent daarheen, hij is ongeveer 40 minuten weg, en komt terug. Het bleek dat ze het gebouw opnieuw aan het bouwen waren.

Comments are closed.